…since 1993

Kako odabrati frezu za snijeg?
19 prosinca, 2020
freze-za-snijeg-TPP

Zimsko doba godine za mnoge osim idiličnog ugođaja donosi i probleme kada se radi o napornom čišćenju snijega. Ponekad je količina snježnog pokrivača zaista velika i poprilično je zahtjevno klasično čišćenje snijega lopatom, posebice kada je potrebno očistiti veću površinu u što kraćem vremenu. U takvim slučajevima preporučamo korištenje freze za snijeg koja uspješno čisti i najzahtjevnije površine u trenu. Prilikom kupovine freze za snijeg potrebno je obratiti pažnju na performanse, kao što su snaga motora koji je pokreće, daljina ispuha snijega, smjer izbacivanja u stupnjevima, ali isto tako i težina same freze. Za one najzahtjevnije terene, u ponudi imamo freze za snijeg kojima je širina zahvata i preko 65cm, a pogonjene su gusjenicama kako bi upravljanje bilo što lakše.

Vrste freza za snijeg prema izvedbi

Prije nego opišemo funkcionalnosti i zanimljive dodatke pojedinih freza, potrebno je znati da freze za snijeg dolaze u dvije izvedbe, a to su klasične benzinske te aku freze koje su pogonjene litij ionskim(Li Ion) baterijama i naravno, punjive su preko klasičnih transformatora-punjača.

Benzinske

Benzinske freze za snijeg iznimno su čvrste i robusne, snage ponekad i preko 10KS. Kućište je obično čelične izvedbe kako bi što bolje podnijelo i najteže uvjete rada. Također, često su dosta teže od baterijskih čistača snijega. Zahvaljujući svojim karakteristikama najbolji su izbor za čišćenje srednje velikih i velikih površina.

Električne ili aku feze

Električna freza za snijeg poznata je još i pod nazivima aku freza ili baterijska freza za snijeg. Najčešće su pogonjene 36V Li Ion baterijom od 5Ah, ali isto ovisi o modelu. Prilikom odabira ove vrste freze potrebno je obratiti pažnju na to da motor koji je pokreće bude bez četkica.  Aku čistači snijega najbolji su izbor za čišćenje prilaza i staza jer su ipak manje fizički moćni u odnosnu na benzinske čistače za snijeg.

Aku freza za snijeg_Ryobi
Aku freza za snijeg_Ryobi

Odabir freze prema vrsti i veličini površine koja se čisti

Možda i najbitnija stvar za znati prilikom kupovine freze za snijeg jer pogrešan odabir vas često može stajati zadovoljstva i rezultata koje ovi strojevi mogu postići.

Za čišćenje manjih površina friškog, tek napadalog snijega, ili staza i prilaza do kuće ili drugih objekata idealna će biti akumulatorska freza za snijeg.

Za one veće površine kao što su velika dvorišta, okućnice, područja oko stambenih zgrada i parkirni prostori preporučamo kupovinu benzinske freze za snijeg. Najzahtjevnije površine su često one neravne, a za takve slučajeve postoje freze koje su pogonjene gusjenicama. Zahvaljujući čeličnom pužu za drobljenje koji krasi benzinske freze za snijeg, moguće je očistiti i zaleđeni snijeg.

Također, neovisno o izvedbi freze, potrebno je obratiti pažnju na širinu zahvata prilikom čišćenja snijega te visinu zahvata.

Dodatne funkcionalnosti freza za čišćenje snijega

Od dodatnih funkcija koje freza može imati ističu se:

LED svijetla – ovaj dodatak idealan je za rad po mraku ili na slabo osvjetljenim mjestima.

Električno pokretanja – jednostavnije pokretanje bez povlačenja užeta. Prilikom paljenja freze na ovaj način potrebno ju je priključiti na strujnu mrežu i pritisnuti gumb „Start“ kako bi se motor pokrenuo.

Mogućnost okreta u mjestu – bitna stavka kod manevriranja frezom na manjim površinama.

Kontrola izbačaja – sami odaberite kuz izbacivanja snijega do 180 stupnjeva.

0
preloader